Monday, November 19, 2007

Fighters and Lovers

Om få dage falder der dom i Københavns byret i sagen om tøjfirmaet Fighters + Lovers, der har solgt t-shirts til fordel for colombianske FARC og palæstinensiske PFLP. Uanset sagens udfald, er det ikke første gang at FARC får støtte fra unge vesteuropæere. I 2000 rejste en ung, hollandsk studerende, Tanja Nijmeijer, til Colombia for at studere, men hun endte i 2002 med at slutte sig til FARCs væbnede guerillakamp.


I fem år hørte man så ikke noget fra Tanja, indtil den colombianske hær en gang i løbet af 2007 løb en FARC-lejr over ende, så oprørerne måtte flygte over hals og hoved. Blandt oprørernes efterladenskaber fandt man så Tanjas dagbog, der senere blev trykt i den colombianske avis "El Tiempo" og et par billeder af hende på kommandantens computer. Man må sige at hun holder sig sgu godt:


I dagbogen (der kan læses her), virker Tanja desillusioneret over kampen og fremtiden. Bl.a. skriver hun at "I'm tired, tired of the FARC, tired of people and tired of living in this commune." Desuden går det heller ikke for godt på det rent personlige plan. Den 23. august 2006 skriver hun "I might have a new boyfriend, a commandant. He is 30 years old and very special. Maybe it'll work out between us.", men den 2. november konstaterer hun "The chief has fallen for a girl with big tits."

Fra tankepolitiet skal der lyde en klar opfordring til stakkels Tanja: Bare kom hjem til Danmark! Og hvis det er, så har jeg en sofa du ka' låne...

Den anden organisation som Fighters + Lovers støtter, PFLP, har også haft et yderst sexet ansigt udadtil, nemlig Leila Khaled:


I 1969 deltog Leila i en kapring af et israelsk El Al-fly på vej fra Rom til Athen. Flyet blev tvunget ned i Damaskus og senere sprunget i luften efter alle passagerer først var blevet evakueret. Leila forsøgte sig igen med en flykapring i sommeren 1970, men her blev kapringsforsøget forpurret og Leila blev arresteret, efter at flyet havde nødlandet i London. Hun blev sluppet ud kort efter pga. en fangeudveksling og sidder i dag i det palæstinensiske selvstyreråd.

Jeg sidder for tiden og skriver opgave om 70'er-terrorisme og det var sgu et helt godt årti for de kæmpende kvinder. Ud over Khaled var der f.eks. Ulrike Meinhof fra Rote Armee Fraktion, der faktisk i sine yngre år godt kunne ta' sig helt godt ud:


Eller f.eks. den amerikanske milliardærdatter Patty Hearst der blev kidnappet af den amerikanske byguerillagruppe SLA og endte med at få så meget sympati for sine kidnappere at hun blev optaget i gruppen under navnet "Tania":


Til sidst er det egentligt også værd at gå tilbage i tiden og kaste et blik på Delacroix' "Friheden fører folket på barrikaderne":


Maleriet er inspireret af den franske revolution i 1830 og det er nok ikke helt forkert at kalde kvinden på billedet - "Friheden" - for personificeringen af alle tiders kvindelige revolutionshelte.

No comments: