Saturday, December 08, 2007

Frank Aaen, MF og racist

For år tilbage læste jeg en lille sjov historie i Politiken. Ved forrige kommunalvalg stillede det danske nazistparti, DNSB, op til byrådet i Greve. Rundt omkring på lygtepæle havde partiet opsat klistermærker med en tekst der lød nogenlunde sådan her: "Johnny Hansen - Stem en ærlig racist ind i byrådet". Johnny og drengene er nok noget nær de eneste mennesker der her i landet åbent vil kalde sig racister og den ærlighed får de altså point for i min bog.

Men for at komme til sagen så er det langt fra alle der er lige så ærlige som Johnny Hansen. En af dem er Frank Aaen, MF, tidligere DKP'er og tidligere redaktør for Land og Folk. I starten af valgkampen udtalte han bl.a. følgende til Jyllands-Posten:

Der skal nok være nogle på den yderste højrefløj, der mener, at hun [Asmaa Abdol-Hamid, TP] ikke skal i Folketinget. Der er jo nogle, som mener, at alle, som ikke er frikadelle-danskere, skal sendes ud af landet. Men det er vi forberedte på, og det er så netop Enhedslistens opgave at vise, at vi er forskellige fra dem, siger Enhedslistens udenrigsordfører, Frank Aaen.
Artiklen kan ses her. Udtalelsen er selvfølgelig møntet på Dansk Folkeparti, men interessant er det at Frank Aaen med denne udtalelse sandsynligvis kan straffes af racismeparagraffen, straffelovens paragraf 266b, pga. at han bruger ordet "frikadelle-danskere", der vel må betegnes som racistisk. Racismeparagraffen siger mere præcist, sakset herfra:

Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.
Frank Aaen forhåner med sin udtalelse netop danskere pga. deres nationale tilhørsforhold. Det er egentligt dybt ironisk at han ved at tage afstand fra Dansk Folkeparti, bliver præcis som dem. Man kommer uværgeligt til at tænke på Georg Brandes' ord om at "Ren reaktion altid er tyrannisk".



2 comments:

Anonymous said...

Forklar venligst hvorledes ordet "frikadelle" er et udtryk for forhånelse.
Vi kan godt blive enige om at udtalelsen højest sandsynligt er rettet mod DF, og andre nationalkonservative indstillede og bevægelser. Det forhold at Frank Aaen nok i en meget lille grad sympatiserer med hovedetrækkene i DFs indvandrerpolitik, kan vi såmænd også nemt give hånd på.
Men den fløj som du mener tager, eller burde tage, anstød af udtalelsen, dyrker jo netop det traditionel danske, og har i mange år kæmpet mod indtoget af halalkød og ernæringsmæssig særbehandling i vore skoler og daginstitutioner. Frank Aaens udtalelse understreger jo blot tilknytningen til det traditionelt danske, når han bruger ordet "frikadelle" til at beskrive danskeren, som måtte have noget imod Asmaa Abdol Hamid, da en frikadelle uomtvisteligt er en traditionel dansk spise. Når højrefløjen i årevis har brugt muslimers fødevarevaner som et middel til at beskrive nærværende muslimer, og derigennem har legitimeret "fødevareslutninger" i den offentlige debat, så må det vel også være ganske legitimt af Hr. Aaen, at bruge fødevareslutninger, i hans beskrivelse af nærværende etniske danskere.
Jeg mener ikke at Aaen har nogen ko på isen.

Krtek said...

Hej Anders

For lige at få det på det rene, så er vi vel uenige om hvorvidt ordet "frikadelle-dansker" er "nedladende" - som der står i racismeparagraffen - eller ej. Hvis det er, så går jeg ud fra at vi vel godt kan blive enige om at Aaen i såfald er i konflikt med racismeparagraffen, selvom han nok næppe ville blive straffet. Ud over at han har parlamentarisk immunitet skal man være en hel del grovere, viser præcedensen, tjek selv wikipedia.

Jeg tvivler stærkt på at højrefløjen ser ordet frikadelledansker i Frank Aaens mund som en udmærkelsen. Lidt på samme måde som "Risgnaskere" heller ikke er et neutralt udtryk, uanset om man spiser ris eller ej.

Du skriver at "højrefløjen i årevis har brugt muslimers fødevarevaner som et middel til at beskrive nærværende muslimer" og at de "derigennem har legitimeret fødevareslutninger".

Hvor gør højrefløjen i øvrigt det? Her tænker jeg på politikere og ikke på hvad du har hørt en sen aften på en bodega. Jeg ved godt at jeg i det oprindelige indlæg skriver at han bliver som DF, men egentlig er han vel værre end dem? Jeg kan ikke huske at angreb i den dur er kommet fra højrefløjspolitikere. Har du nogensinde hørt Pia K. kalde Naser Khader for en shawarmaaraber?

Desuden har jeg svært ved at se relevansen af det argument. Så vidt jeg ved gælder loven for både højre-, såvel som for venstrefløjen.

Mvh. Mads