Thursday, December 13, 2007

På Besøg Hos Taleban

Jeg har fundet en video fra Afghanistan, som faktisk er helt interessant. Det er en britisk journalist fra det engelsksprogede Al-Jazeera TV, som er på besøg hos Taleban i Helmand-provinsen:




Mit første indtryk da jeg så filmen, var egentligt at den bekræftede stereotyperne om hvordan Talibansoldaterne er, ret godt: Skæggede mænd med sorte turbaner, siddende i en japansk pick-up med fuld fart på derudaf og med raketstyr og kalashnikovs i hånden. Desuden viser de på en mand de har hængt fordi han havde et ID-kort fra USAID, det amerikanske svar på DANIDA. Snakken om Allah og martyrium nuancerer ikke ligefrem indtrykket.

Videoen er optaget en gang i sidste halvdel af februar 2007, kan man konkludere ud fra en artikel i Berlingske Tidede, og området de har bevæget sig rundt i er netop det område som de danske soldater idag er udstationeret i. Byen der ses i indslaget, Sangin, ligger umiddelbart nord for Upper Gereshk Valley, hvor danskerne er.


Videoen er selvfølgelig et klart forsøg på propaganda fra Talebans side, men det er sandt nok at Taleban på det tidspunkt uhindret kunne bevæge sig rundt i den nordlige Helmandprovins.

Man kan nok roligt konkludere at Taleban ikke kører rundt på samme måde i dag og det skyldes bl.a. de danske soldater i Battle Group Centers indsats. Sangin blev i marts 2007 angrebet og erobret af amerikanske faldskærmssoldater. I løbet af foråret og sommeren fortsatte britiske soldater flere offensive operationer i området og danskerne gav altså en hånd med i efteråret.

Allerede forårsoffensiverne standsede alle Talebans offensive planer i løbet af sommeren og efteråret og de blev derefter nødsaget til at lave nålestiksangreb, har min interne kilde i forsvaret fortalt mig. Med genindtagelsen af Musa Qala for et par dage siden har man så endeligt fået brudt den dominans man kunne se demonstreret på ovenstående propagandavideo.

Området fra Gereshk til Musa Qala er traditionelt en Talibanhøjborg og det bliver interessant at se om de militære sejre i løbet af året kan følges op og skabe vedvarende sikkerhed for befolkningen og dermed føre til genopbygning.

No comments: